Investmentbolag

Ett investmentbolag har till huvudsyssla att äga aktier i andra bolag. Investmentbolagen kan drivs på olika sätt. Vissa äger aktier i andra bolag under lång tid och tar ledande positioner i företagen, medans andra köper in sig i bolag, försöker öka på värdet för att sen sälja av med vinst.

Det största investmentbolaget i Sverige är Investor som kontrolleras av Wallenbergssfären. Investor bildades 1916, som en avknoppning av Stockholms Enskilda Bank, det som idag är SEB. 1917 noterades Investor på Stockholmsbörsen. Under sina snart 100 år har bolaget styrts av Wallenbergs.

Om Investor är synonymt med Wallenberg så är Kinnevik minst lika känt som ett Stenbecksbolag. Stenbeck var inte med och grundade bolaget, men Hugo Stenbeck var bolagets advokat och köpte in sig i Kinnevik. Det var sen under Hugos son, Jan Stenbeck som bolaget ändrade riktning till dagens fokus mot media och telekommunikation. Idag är det tredje generationen Stenbeck som basar över företaget via Cristina Stenbeck.

Medan Investor har sin grund i Stockholms Enskilda Bank har Industrivärden sin i Handelsbanken. Industrivärden bildades 1944 av Handelsbanken och i bolaget lades bankens ägande i stora svenska bolag, och delades ut till Handelsbankens aktieägare. Industrivärdens portfölj innefattar endast noterade bolag, till skillnad mot t.ex. Investor och Kinnevik som båda har en växande andel onoterade bolag i sitt ägande.

Lundbergs grundades också 1944, och var från början fokuserade på bostadsbyggnation. Under slutet av 70-talet började Lundbergs att bredda sina verksamheter och köpte in sig i andra bolag. 1983 börsnoterades bolaget.

Efter turbulensen med HQ bank är idag Öresund ett litet investmentbolag. 57 % av de det gamla värdet övergick i Sven Hagströmers nyskapade bolag Creades. Mats Qviberg blev kvar och är nu ordförande för Öresund och han arbetar nu för att återskapa det stora förtroende han tillsammans med Sven hade arbetat upp för Öresund. I

Investmentbolagen går att handla via de kända nätmäklarna, Avanza, Nordnet och Aktieinvest. Vill man få en stor spridning bland investmentbolaget kan man köpa andelar via Aktieinvest. Ett annat sätt att få spridningen är att köpa in sin i Spiltans Aktiefond Investmentbolag där Sveriges största investmentbolag ingår. Investor och Industrivärden står för över halva fondinnehavet. Avgiften är låga 0,2 % per år. Mer information om bolagens största innehav samt ägarstrukturen finns under respektive bolags sida.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

   

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg 1000länkar.com - gratis länkkatalog

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)